YHTEISTYÖKUMPPANEITAMME
 
   Etusivu      Jotain uutta
Kiinnostaisiko sinua tietää paljonko vahvistimesi OIKEASTI kuluttaa virtaa ja tehoa?

Nykypäivänä vahvistimen valinta perustuu monesti ilmoitettuihin teholukemiin. Lisäksi käydään keskustelua siitä mikä vahvistinmerkki ilmoittaa teholukemansa oikein, mikä ei anna lähellekään ilmoitettua määrää tehoa ja mikä taas antaa jopa enemmän tehoa kuin ilmoittaakaan. Kuitenkin vain murto-osa näistä vahvistimista pääsee koskaan jonkin virallisen ja puolueettoman tahon, kuten esimerkiksi AutoSound-lehden testeihin, joissa selviää vahvistimen todellinen suorituskyky.

Viimeinkin tavallisellekin harrastajalle tarjoutuu mahdollisuus päästä lukemista selville ilman ammattilaisten monimutkaisia laitteita, kuten oskilloskooppeja, signaaligeneraattoreita yms. vekottimia. Kehitimme tätä tarkoitusta varten Pihti-VITEn! 

Pihti-VITE on todella helppokäyttöinen virta- ja tehomittari, jolla kuka tahansa mittaa helposti oman laitteistonsa todellisen virran- ja tehonkulutuksen. Aukeavan pihtinsä ansiosta Pihti-VITEn voi asentaa näppärästi valmiiseen järjestelmään. Asennus ei siis edellytä kaapeleiden irroittamista vahvistimista tai akusta.

 
Pihti-VITE on Audiocheckin suunnittelema ja kehittämä mittari autohifiharrastajille. Kyseessä on kätevä apukeino vahvistimen toiminnan tarkkailemiseen sekä hyvä apuväline lajin parissa tosissaan harrastaville. Pihti-VITEn avulla kokeneempi asentelija pystyy optimoimaan laitteistonsa virtapuolen kaapelit ja sulakkeet todellisen tehonkulutuksen tietämyksellä. Normaalissa arkikäytössä näytöltä voi seurata vahvistimen tehonkulutuksen muutoksia musiikin vaihtelujen tahdissa. Esim. musiikin huippukohdissa ja runsaasti bassoa sisältävissä kohdissa näet selvän eron virran- ja tehonkulutuksen käyttäytymisessä.
Katso esimerkki YouTube-video!

 

Voiko Pihti-VITEä käyttää mihinkään muuhun?

Pihti-VITE soveltuu muuhunkin kuin pelkästään autohifiin. Mittarin voi liittää mihin tahansa 12V DC-järjestelmään.

-        Kiinnostaisiko sinua tietää paljonko auton eri sähkölaitteet kuluttavat virtaa, tai epäiletkö että jokin laite vie sitä liiankin kanssa? Tällä tiedolla voit helposti säästää auton akkua esim. kylmillä pakkasilla, vähentämällä kuormitusta sammuttelemalla suurimpia virtasyöppöjä.

(Liitä pihti auton käynnistysakun maadoituskaapelin ympärille, ja näet näytöltä muutokset virrankulutuksessa auton omia sähkölaitteita käytettäessä)

-        Voit mitata virran- ja tehonkulutusta myös esimerkiksi mökillä tai veneessä.

(Aurinkopaneelijärjestelmissäkään pieni virrankulutuksen tarkkailu ei ole ikinä pahitteeksi)

-        Myös rekoissa, kuorma-autoissa, maastureissa, jeepeissä tms. on monesti vinssejä tai muita suuritehoisia laitteita, joiden virrankulutusta halutaan seurata
 

Voiko sitä käyttää 24V DC -järjestelmässä?
Voi! Kehitimme tätä tarkoitusta varten yksinkertaisen muunnossarjan joka mahdollistaa Pihti-VITEn käyttämisen 24V järjestelmässä. Mittari kuitenkin toimii 24V järjestelmässä optimaalisesti ainoastaan virtamittarina. Tämä johtuu siitä, että muunnossarjan kautta Pihti-VITE laskee tehon 12V mukaan, vaikka todellisuudessa käytössä on 24V järjestelmä. Näin ollen teholukemat ovat noin puolet todellisia lukemia pienempiä. Virranmittaus käytössä lukemat ovat 100% todellisia!
 

Mikä tekee Pihti-VITEstä ainutlaatuisen?

Normaali DC-pihtimittari on jo verrattain vanha keksintö. Siinä pihti ja näyttö ovat yhtä yhtenäistä ”yksikköä” ja se toimii pääsääntöisesti omalla paristollaan. Pihti-VITEssä näytön taas voi sijoittaa jopa 5m päähän pihdistä. Pihti-VITE on myös rakennettu käyttämään virtalähteenään 12V DC-virtajärjestelmää, joka löytyy muun muassa henkilöautoista, ja on siksi helppo integroida kiinteäksi osaksi auton järjestelmiä. Pihti-VITEstä löytyy myös tehonnäyttö ominaisuus, jollaista ei ole missään muussa markkinoilla olevassa mittarissa. Pihti-VITE nimittäin laskee tehon mittaamastaan virrasta ja saamastaan käyttöjännitteestä. Näin sen on mahdollista huomioida jännitteen alenemat ja nousut teholukeman näyttämässä ja aikaansaada erittäin tarkkoja ja todenmukaisia lukemia. Ominaisuus joka tekee Pihti-VITEstä ehkä ainutlaatuisimman on sen kyky ilmoittaa todella hurjia RMS teholukemia. Vaikka mittarin asteikko on nimellisesti rajoitettu 0-9,99kW välille, on mittarilla testeissä mitattu n. 12 000W tehoja. Eikä tuo suinkaan ole mittarin maksimi! Mikäli käyttöjännite saadaan pysymään notkumattoma esim. tasolla 14,8V on tehoja liki tuhannen ampeerin virroilla mahdollista saada lähes 15 000W RMS! Ei jättäne HC MaxBOOM-harrastajiakaan kylmäksi.

 

Mielenkiintoista lisätietoa..

DC-virranmittaus pihtimenetelmällä on elektroniikan kannalta melko haastava toimenpide ja suurilla DC-virroilla komponentit joutuvat koville. Tämän takia etenkin hyvät ja pääsääntöisesti myös hieman huonompi-laatuisetkin markkinoilla olevat DC-pihtimittarit ovat erittäin kalliita. Vielä kun mittarin toimintaympäristöön lisätään voimakkaita sähkömagneettisia kenttiä luovia laitteita, kuten autovahvistimia, altistuu heikosti häiriösuojattu mittari niiden vaikutuksille eikä kykene näin häiriöherkässä ympäristössä toimimaan luotettavasti. Pihti-VITEn häiriösuojaukseen panostettiinkin erityisen paljon suunnittelu-vaiheessa ja lopputuloksena syntyi todella häiriötön ja sähkömagneettisille kentille ”immuuni” mittari.  Eikä sovi unohtaa että kyseessä on todella suuria DC-virtoja(max 999A) erittäin tarkasti käsittelevä mittari. Lisäksi Pihti-VITEn näyttöä ja pihtiä yhdistävä välikaapeli on suojattu nylonsukalla mekaanisten rasitusten varalta.

Lähtökohtainen tavoitteemme oli tuoda Pihti-VITE myyntiin ns. harrastaja-ystävälliseen hintaan kuitenkaan laadusta tinkimättä. Ottaen huomioon yleinen hintataso DC-pihtimarkkinoilla, koemme onnistuneemme tässä kohtalaisen hyvin.

Toivomme että Pihti-VITEsta on sinulle iloa. Voit tarkkailla sillä vahvistimesi virran- ja tehonkulutusta sekä pystyt hyödyntämään sitä autohifilaitteistosi  virtajärjestelmän optimoinnissa! Pihti-VITElla suoritat näppärästi koko laitteiston mittauksen tai jonkun tietyn osakokonaisuuden(esim. pelkkä subbari-vahvistin). Virran sekä tehon voi mitata myös vahvistimen/-mien maakaapelista. Tällöin tulee vain kääntää pihti virran kulkusuuntaan nähden toisinpäin. Väärinpäin asennettu pihti näyttää luvun miinus-merkkisenä.

 

Keksitkö Pihti-VITElle jonkin uuden käyttötarkoituksen?
 
Olemme kiinnostuneet ideoista Pihti-VITEn käyttämiselle auto-olosuhteiden ulkopuolella(esim. teollisuudessa). Anna meille vinkki ja idean ollessa käyttökelpoinen palkitsemme sinut tuotepalkinnoilla.

Lähetä Pihti-VITEen kohdistuvat kysymykset osoitteeseen suunnittelu@audiocheck.fi 
Verkkokaupastamme voit ostaa oman Pihti-VITEsi!
Facebook-sivuillamme voit  lukea sinne kertyneitä kokemuksia Pihti-VITEn käyttäjiltä, kirjoittaa itse kommentteja, katsoa käyttäjien YouTube-videoita yms.